Απόκτηση του λογότυπου HRS4R (Human Resources Strategy for Researchers) από το ΑΠΘ

excellence in research

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υλοποιεί το έργο «Απόκτηση του λογότυπου HRS4R», το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Σκοπός του έργου είναι η προετοιμασία και υποβολή αίτησης για την απόκτηση της διάκρισης HR Excellence in Research που απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διάκριση αυτή θα επιβεβαιώνει την εναρμόνιση του ΑΠΘ με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ερευνητή και τον Κώδικα Δεοντολογίας για την Πρόσληψη Ερευνητών, τα οποία αποτελούν Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη (Σύσταση 2005/251/ΕΚ).  Η Σύσταση περιλαμβάνει 20 γενικές αρχές και απαιτήσεις που αφορούν τον ρόλο, τα δικαιώματα και τις ευθύνες των ερευνητών και ερευνητριών, των εργοδοτών και των χρηματοδοτών τους.

Η εφαρμογή της στρατηγικής στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην υποστήριξη και ανάπτυξη των ερευνητών/τριών σε όλες τις βαθμίδες της σταδιοδρομίας τους, στην προώθηση ίσων ευκαιριών, στη διαφάνεια στις διαδικασίες πρόσληψης, καθώς και στη βελτίωση των εργασιακών και ερευνητικών συνθηκών στο πλαίσιο ενός ελκυστικού και ανταγωνιστικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος που προάγει την αριστεία. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα μπορεί να καταστεί μία πιο ανταγωνιστική οικονομία βασισμένη στη γνώση, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και ενός ανοικτού, σταθερού και δίκαιου συστήματος αγοράς εργασίας για τους ερευνητές και τις ερευνήτριες.

Η ενεργός συμμετοχή όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ είναι καθοριστική για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που υπηρετεί την επιστημονική αριστεία και την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη στρατηγική και το λογότυπο HRS4R, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα EURAXESS:
https://euraxess.ec.europa.eu/hrexcellenceaward