Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025
Το ΑΠΘ ενισχύει τη συνεργασία έρευνας και αγοράς μέσω του προγράμματος Ανοιχτής Καινοτομίας του WALK
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του WALK Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΑΠΘ, εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα υποστήριξης ανοιχτής καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας για την επιχειρηματική κοινότητα, το Walk Open Innovation Acceleration Program.
Το πρόγραμμα, που διήρκεσε έξι εβδομάδες (14 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2025), ολοκληρώθηκε με επιτυχία και αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη πρωτοβουλία ανοιχτής καινοτομίας στη Βόρεια Ελλάδα που έχει ως επίκεντρο νεοφυείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια τεχνολογική πρόκληση ή αναγνωρίζουν μια ευκαιρία για την οποία δεν υπάρχει επαρκής έτοιμη λύση στην αγορά (Challenge Owners). Το πρόγραμμα τις έφερε σε επαφή με ομάδες παρόχων λύσεων (Solution Providers) – φοιτητές/-τριες, ερευνητές/-τριες, τεχνοβλαστούς και startups – που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να αναπτύξουν λύσεις σε μία ή περισσότερες από τις προκλήσεις του προγράμματος.
Οι καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις, που συμμετείχαν ως Challenge Owners έχουν ιδρυθεί από απόφοιτους/-ες του ΑΠΘ και είναι οι:
Kinvent
Η Kinvent αναπτύσσει έξυπνους βιομετρικούς αισθητήρες (dynamometers, force plates, motion & EMG sensors) και εφαρμογές (Kinvent Physio/Fitness App), παρέχοντας σε φυσιοθεραπευτές, αθλητές και επαγγελματίες υγείας αξιόπιστα δεδομένα ισχύος, ισορροπίας και κινητικότητας σε πραγματικό χρόνο – με ακριβείς μετρήσεις, αντικειμενική αξιολόγηση και παρακολούθηση προόδου.
Rhoé
Η Rhoé αποτελεί μία συμβουλευτική εταιρεία καινοτομίας στον τομέα της κινητικότητας. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πρωτοποριακών, ανθεκτικών και βιώσιμων λύσεων και στη μεταφορά τους στην αγορά. Δραστηριοποιείται στο σταυροδρόμι της έρευνας, της μηχανικής και των κοινωνικών επιστημών, αντιμετωπίζοντας τις πιο κρίσιμες προκλήσεις στον τομέα των μεταφορών.
Cyclopt
Η Cyclopt παρέχει λύσεις για την ανάλυση και βελτίωση της ποιότητας λογισμικού, βοηθώντας άλλες εταιρίες λογισμικού να αναπτύσσουν υψηλής ποιότητας προϊόντα μέσα από τη συνεχή παρακολούθηση του κύκλου ζωής τους. Το βασικό προϊόν της εταιρείας παρέχει μία παραμετροποιήσιμη και ολιστική αξιολόγηση του λογισμικού με βάση το πρότυπο ISO/IEC 25010 με μικρό κόστος και ελάχιστη προσπάθεια.
Agroverse
Η Agroverse σχεδιάζει και κατασκευάζει ηλεκτρικά, αυτόνομα ρομπότ για γεωργικές εργασίες, προσφέροντας στους αγρότες αυξημένη παραγωγικότητα και βιωσιμότητα, μέσα από την αυτοματοποίηση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Η εταιρεία οραματίζεται ένα μέλλον όπου κάθε αγρότης θα μπορεί να παραγγείλει ένα ρομπότ για να εκτελεί τις εργασίες που απαιτούν έντονη χειρωνακτική δουλειά.
Η πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ως ένα εκπαιδευτικό τριήμερο Bootcamp στο οποίο οι ομάδες κλήθηκαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τις λύσεις τους. Από αυτές συνέχισαν στη δεύτερη φάση του προγράμματος (6 εβδομάδες) οι παρακάτω ομάδες:
Η KINVENT επέλεξε δύο ομάδες για το challenge της "Ανάλυση 3D Κίνησης με Σύζευξη Κάμερας και IMU". Η πρώτη ομάδα αποτελούνταν από τους κ. Χατζηλεοντιάδη Λεόντιο, κ. Χαρίση Βασίλειο, κ. Χατζηδημητρίου Στυλιανό, κα Βασιλείου Ελένη, κ. Γερασίμου Ιωάννη, κ. Αποστολίδη Γεώργιο και κα Καραγιαννίδη Βασιλική Μαρία. Ενώ, στη δεύτερη ομάδα ήταν ο κ. Κελεσίδης Χαράλαμπος.
Η Rhoé για το challenge της "Αποκεντρωμένη Peer-to-Peer Παράδοση Δεμάτων μέσω Επιβατών ΚΤΕΛ" επέλεξε μία ομάδα, που αποτελούνταν από τους κ. Δερμάρη Θωμά και κ. Σταυρουλάκη Κωνσταντίνο.
Η Cyclopt για το challenge της "Παιχνίδι για Developers με Στόχο τη Βελτίωση της Ποιότητας Λογισμικού" στο πρόγραμμα συνέχισε με την κα Μαλιαχόβα Μάρα.
Η Agroverse επέλεξε μία ομάδα για κάθε ένα από τα challenges της. Στο challenge "Αυτοματοποιημένο Σύστημα Φόρτισης για Γεωργικά Ρομπότ" συνέχισε με την ομάδα των κ. Σμάνη Ιωάννη, κ. Αργυρίου Κώστα, κ. Προβίδη Περικλή, κα Αλεξανίδου Σουζάνα και κ. Πολυχρονάκη Ορέστη, ενώ για το challenge "Σύστημα Πλοήγησης Βασισμένο σε Όραση για Γεωργικά Ρομπότ" επέλεξε τους κ. Μυγδάλη Βασίλειο, κ. Μαδεμλή Ιωάννη και κ. Σπαθάρη Ευάγγελο.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης οι συμμετέχουσες ομάδες εργάστηκαν εντατικά αναπτύσσοντας Solution Blueprints που συνδύασαν την επιστημονική τεχνογνωσία και την επιχειρηματική σκέψη. Παράλληλα, οι ομάδες έλαβαν υποστήριξη από μέντορες και επιχειρηματικούς συμβούλους του Walk, οι οποίοι τους παρείχαν τεχνική και επιχειρηματική καθοδήγηση.
Επιπλέον, παρακολούθησαν masterclasses με θεματικές:
- τον σχεδιασμό πρότασης αξίας,
- την ανάλυση του ανταγωνισμού,
- την κατανόηση των βασικών αρχών των πνευματικών δικαιωμάτων,
- τον υπολογισμό της απόδοσης επένδυσης,
- το design thinking
- και την ανάπτυξη δεξιοτήτων διαπραγμάτευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα εξής στοιχεία:
Email: walk@auth.gr
Τηλέφωνο: (+30) 2310 994185
Website: walk.auth.gr
LinkedIn: Walk _ AUTh Innovation Accelerator
Instagram: @walk.auth.gr
«Η παρούσα Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Έργου “Στρατηγική Αριστείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης” της Πρόσκλησης SUB2: “Πανεπιστήμια Αριστείας” με κωδικό ΟΠΣ ΤΑ 5180665 και Κωδικό Δράσης 16289, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.»