EL | EN

Δίνουν βήμα στους επιστήμονες και προτάσσουν τον ορθό λόγο

Ανάρτηση: 01/12/2020

Διαβάστε εδώ το άρθρο από την Μακεδονία της Κυριακής, της δημοσιογράφου Έλενας Αποστολίδου, σχετικά με τα πρόσωπα πίσω από την "Ομάδας Διάχυσης Έρευνας Προβολής και Επικοινωνίας" του ΑΠΘ που έχει αναλάβει να προβάλλει το έργο των επιστημόνων σε μια δύσκολη περίοδο. 

Η ομάδα, δημιουργήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Aντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Στράτο Στυλιανίδη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκο Παναγιώτου. Το εγχείρημα που έκρυβε δυσκολίες και λεπτές γραμμές, στόχο είχε να αναδείξει τους επιστήμονες και τη δουλεία τους. Οι επιστήμονες θα έπρεπε να παρουσιάσουν το έργο και τα αποτελέσματά τους με απλό λόγο, μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο που δημιουργεί η Ομάδα. Οι στόχοι της δράσης είναι πολυδιάστατοι και οι βασικές προτεραιότητες για την ανάδειξη των καινοτόμων ιδεών και πρωτοβουλιών που γεννιούνται στα εργαστήρια του ΑΠΘ και αλλάζουν τις ζωές μας, επαναπροσδιορίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας.
 
 
Στράτος Στυλιανίδης
 
Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης ΑΠΘ
 
Η έρευνα σε "πρώτο πλάνο"
 
Μέσω αυτής της δράσης, προσπαθήσαμε με σύγχρονα μέσα και τρόπους να φωτίσουμε πρόσωπα, πρότυπα, ανθρώπους που μέσα από την έρευνά τους πραγματικά "επηρεάζουν"… Επηρεάζουν την πρόοδο της επιστήμης και της κοινωνίας. Επηρεάζουν τις ζωές όλων μας. Προσπαθήσαμε να επανανοηματοδοτήσουμε τον σύγχρονο όρο "influencer", ζητώντας από τις ερευνήτριες και τους ερευνητές του πανεπιστημίου μας, να μας αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες έρευνας, να μας τις εξηγήσουν με απλά λόγια και να μας εισάγουν στον άλλοτε δυσνόητο -για την κοινωνία- και άλλοτε συναρπαστικό κόσμο τους. Το ΑΠΘ είναι ένας σημαντικός κόμβος γνώσης και καινοτομίας, μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοιτίδες της χώρας. Είναι χρέος μας να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να μεταφέρουμε την αξία αυτής της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας μέσα στην κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη δράση, η οποία αποτελεί μέρος των συνολικότερων προσπαθειών μας να βάλουμε την έρευνα "σε πρώτο πλάνο". Γιατί η έρευνα στο ΑΠΘ, δεν σταματάει ποτέ.
 
Νίκος Παναγιώτου
 
Επικεφαλής Ομάδας, Αν. Καθηγητής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ
 
Η σημασία ανάδειξης του ορθού λόγου
 
"Στόχος ήταν να αναδείξουμε το ερευνητικό έργο, να επικοινωνήσουμε περαιτέρω τη δουλειά που γίνεται στο ΑΠΘ, το ίδιο το πανεπιστήμιο και την πόλη ως πόλο καινοτομίας. Η δουλειά όλων των μελών της ομάδας ήταν εξαιρετική με κύριο μέσο τις ιδέες μας, τη συλλογικότητα και τη διάθεση να προσφέρουμε, ξεκινήσαμε έναν προγραμματισμό ενεργειών που φέραμε σε πέρας παρά τις αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, κυρίως με τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία COVID-19". O επικεφαλής της Ομάδας, μιλάει για τη σημασία της έρευνας στη ζωή μας, λέγοντας πως "καθώς είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα αμφισβήτησης της επιστήμης, του ορθού λόγου ο καλύτερος τρόπος να απαντήσουμε σε αυτά ήταν να βγούμε δυναμικά μπροστά. Το ΑΠΘ έτρεχε ήδη με επιτυχία πρωτοβουλίες όπως το ‘ΑΠΘ την Κυριακή’ και ερχόμαστε εμείς με την ιδέα αυτή που είχα και υλοποιήσαμε, προκειμένου να βγούμε ακόμη περισσότερο μπροστά και δυναμικά. Ο τίτλος 'πως η έρευνα αλλάζει τη ζωή μου' τα αναδεικνύει όλα, στόχος με απλά λόγια περιφραστικά να δείξουμε τους ερευνητές, το έργο τους, το πανεπιστήμιο. Να απαντήσουμε ‘erga omnes’ τι σημαίνει έρευνα, και το πως αλλάζει την καθημερινότητά μας. Να προβάλλουμε το ΑΠΘ ως τόπο παραγωγής καινοτόμων ιδεών, πρωτοβουλιών που αλλάζουν τη ζωή μας. Το πως μπορούμε να το διαπιστώσουμε καθημερινά, είναι η έρευνα που φέρνει καθημερινές μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, με αντίστοιχο αντίκτυπο".
 
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο από τη Μακεδονία της Κυριακής εδώ: https://www.makthes.gr/dinoyn-vima-stoys-epistimones-kai-protassoyn-ton-ortho-logho-333530
 
Τα βίντεο από τη Δράση: "Πώς η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας", μπορείτε να τα βρείτε στο κανάλι του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, στο YouTube και στα social media